Resultados online live

lunes, mayo 07, 2007

ΠΑΟ, ο μύθος της Ευρώπης!

ΠΑΟ, ο μύθος της Ευρώπης! Μετά από έναν συνταρακτικό, υψηλού επιπέδου τελικό, ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι Πρωταθλητής Ευρώπης! Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, παίζοντας ακριβώς όπως ζήτησε ο σέρβος μετρ των φάιναλ φορ, νίκησε 93-91 την απερχόμενη Πρωταθλήτρια, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κάθισε στον θρόνο της. Πρόκειται για το 4ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που προσθέτει στον μύθο του ο Παναθηναϊκός και το 6ο για την προσωπική συλλογή του Ομπράντοβιτς, ο οποίος για ακόμα μία φορά νίκησε τον Ετόρε Μεσίνα, παρά τη συγκλονιστική εμφάνιση του Θοδωρή Παπαλουκά, που κράτησε σχεδόν μόνος όρθια την ΤΣΣΚΑ μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα και ξέσπασε σε λυγμούς αμέσως μετά την ήττα.
  • Αυτή τη φορά, μετά την επίδειξη άμυνας του ημιτελικού, όπου κράτησε την Ταού των 86 πόντων στους 53(!), ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε προαναγγείλει αλλαγή τακτικής. "Οι παίκτες μου πρέπει να δείξουν ΚΑΙ το επιθετικό τους ταλέντο", είπε ο σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού και αυτό το σχέδιο έβαλε μπροστά για τον τελικό, με στόχο την αποκαθήλωση της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, από το θρόνο της. Προφανής στόχος, οι περίπου 81 πόντοι που πετυχαίνει κατά μέσο όρο ο φετινός Παναθηναϊκός στην Ευρωλίγκα και ένα ψαλίδισμα (μέσω της καλής άμυνας) στην επιθετική συγκομιδή της ΤΣΣΚΑ.
  • Ο Ετόρε Μεσίνα, από την πλευρά του, προπονητής ανάλογης φιλοσοφίας με τον Ομπράντοβιτς όσον αφορά στο ροτέισον κατά τη διάρκεια του αγώνα, με στόχο να έχει πάντα παίκτες με ενέργεια στο παρκέ, ακολούθησε την προσφιλή τακτική του. Συνεχείς αλλαγές σε όλες τις θέσεις, ώστε και η άμυνα να είναι σκληρή και η επίθεση ζεστή. Ομως, όταν μιλάμε για Ομπράντοβιτς, μιλάμε για τον άρχοντα των φάιναλ-φορ. Ο σέρβος κατάφερε να βγάλει από τους παίκτες του στο παρκέ, όλα αυτά που είχε σχεδιάσει. Παίκτες "χαλαροί" παρά την πίεση του κόσμου, αλλά και σφικτοί, υπό την πίεση του Ζοτς. Και ...σκορ. Οχι σαν τον ημιτελικό. Απίθανη επίθεση, όχι μόνο από πλευράς επιλογών, αλλά και από πλευράς θεάματος. Και χτίσιμο του θριάμβου από το πρώτο δεκάλεπτο, έστω κι αν σ΄ αυτό το διάστημα ο εξαιρετικός Παπαλουκάς κατάφερε να κρατήσει την ΤΣΣΚΑ στον πόντο, όταν ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με +8 (16-8). Το σκορ του 10ου λεπτού (18-17), δεν προμήνυε την έκρηξη της συνέχειας.

  • Ο Παπαλουκάς έβαζε ή σέρβιρε καλάθια στον Σμόντις και τον Ζεβροσένκο, όμως η επίθεση του Παναθηναϊκού είχε κέφια. Καυτός ο Χατζηβρέττας, δαίμονας ο Διαμαντίδης και ...άσος από το μανίκι του Ομπράντοβιτς ο Βούγιανιτς. Οταν ο σέρβος μπήκε για να ξεκουράσει τον Διαμαντίδη, βλέποντας ότι υστερεί σε ύψος του Παπαλουκά, όλοι σκέφτηκαν πως ήρθε η ώρα να μπει η ΤΣΣΚΑ πιο δυνατά στο παιχνίδι. Ομως, ο σέρβος των σοβαρών χειρουργείων και στα δύο γόνατα, με επτά κολλητούς πόντους και με απρόσμενη ενέργεια, έδωσε ώθηση στον Παναθηναϊκό, που στο 19’ έφτασε τη διαφορά στο +12 (46-34), πριν μειώσει ο Σμόνιτς στους 10 (46-36), με τους οποίους πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια (χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που η διαφορά έδειχνε +10 στο 18’, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς είχαν 10/10 βολές, 9/11 δίποντα και 4/7 τρίποντα). Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο παρκέ με υποδοχή Πρωταθλητή Ευρώπης, καθώς πια το ΟΑΚΑ ...έτριζε, όμως αυτό φάνηκε περισσότερο να τον αγχώνει παρά να τον βοηθά.
  • Η ΤΣΣΚΑ, καλύτερα δασκαλεμένη από τον Μεσίνα στο επιθετικό της παιχνίδι (οι παίκτες της πήγαιναν στο ένας με έναν υπό καλύτερες προϋποθέσεις) και με πιο σκληρή άμυνα, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τέσσερις κοντούς μετά το 3ο φάουλ του Ντικούδη και με τον Παπαλουκά οδηγό, έφτασε σε ένα επιμέρους σκορ 11-1 στο διάστημα 20’-23’, φέρνοντας το ματς στα ίσα (47-47). Πλέον, ο τελικός ξανάρχιζε και είχε διάρκεια 17 λεπτά. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να ξαναβρεί την κυριαρχία του, όμως καθαρό μυαλό δεν υπήρχε, αν κρίνουμε από την κοκορομαχία του Μπετσίροβιτς με Παπαλουκά και Βαν ντεν Σπίγκελ. Οι εξαιρετικές επιλογές του πρώτου μέρους έδωσαν τη θέση τους σε τραβηγμένα σουτ, καλάθι δεν έμπαινε (μέχρι το δίποντο του Τομάσεβιτς στο 27:20", οι πράσινοι σκόραραν μόνο με βολές - 9/11).
  • Κάπου εκεί, με το κρύο αίμα του Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός φάνηκε να συνέρχεται και με τρίποντο του διεθνή γκαρντ, έφτασε στο +6 (60-54 στο 28’), όμως πια η ΤΣΣΚΑ είχε μπει για τα καλά στο παιχνίδι κι ο εξαιρετικός Παπαλουκάς δεν έλεγε να την αφήσει να βγει.
  • Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε ξαναβρεί την αυτοκυριαρχία του και ολοκληρώνοντας ένα δικό του επιμέρους σκορ 10-1, αποκατέστησε τη διαφορά των 10 πόντων, λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (65-55).
  • Η ΤΣΣΚΑ, όμως, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό δεν ήταν ότι γρήγορα μάζεψε τη μισή διαφορά (60-55 στο 31’), αλλά το 4ο φάουλ του Διαμαντίδη, το οποίο ακολούθησε ανάλογη φθορά και για τον Σμόντις και μάλιστα για σκληρό, αντιαθλητικό φάουλ στον Μπετσίροβιτς. Στο παρκέ πια, έπεφταν κορμιά και εκείνο που είχαν να κάνουν οι πάγκοι, ήταν να διατηρήσουν, όσο και όπως μπορούσαν, τα πιο "καθαρά μυαλά" στις πεντάδες. Ο Ομπράντοβιτς, παρότι φαινόταν να βράζει κι ο ίδιος, ήταν εσωτερικά πιο ψυχρός από τον Μεσίνα και, παρά τη "ζημιά" του Διαμαντίδη, κατάφερνε να έχει στο παρκέ τους πιο συγκεντρωμένους, με τους Σισκάουσκας, Τομάσεβιτς να κρατούν τις ισορροπίες και να οδηγούν στο +9 (69-60).
  • Από την άλλη πλευρά, το αντίπαλον δέος σε ολόκληρο τον Παναθηναϊκό, λεγόταν Θοδωρής Παπαλουκάς. Ο διεθνής πλέι-μέικερ κρατούσε μόνος του την ομάδα του όρθια, με διαδοχικές προσωπικές προσπάθειες και συνεχή φθορά στην ελληνική άμυνα, που πλέον είχε φορτωμένους με 4 φάουλ, εκτός του Διαμαντίδη, τους Ντικούδη, Μπετσίροβιτς και Τσαρτσαρή!
  • Ο χρόνος κυλούσε με φάουλ εκατέρωθεν και με τη διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 4-7 πόντων για τον Παναθηναϊκό, που την κατάλληλη στιγμή βρήκε τις λύσεις μέσα στη ρακέτα με τους Μπατίστ, Τομάσεβιτς, αλλά και στην άμυνά του, καθώς ο Μεσίνα αποφάσισε να αποσύρει τον Παπαλουκά. Στο λεπτό που έμεινε έξω ο Τεό, ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά στους 10 (83-73 στο 36’) και έδειχνε πια να κρατά στα χέρια του τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης.
  • Ομως, η επιστροφή του Παπαλουκά και ένα γρήγορο σερί 5-0 για την ΤΣΣΚΑ, ανέτρεψε και πάλι τα δεδομένα, υποχρεώνοντας τον Ομπράντοβιτς να καλέσει τάιμ άουτ για να σκεφτεί το τρικ της νίκης. Ποιο ήταν αυτό; Πεντάδα με ...τρεις πλέι μέικερ, σε διαφορετικές θέσεις. Διαμαντίδης στην περιφέρεια, Τομάσεβιτς μέσα στη ρακέτα και Σισκάουσκας από έξω προς τα μέσα, με τον λιθουανό να δημιουργεί και πάλι διαφορά νίκης με ένα εκπληκτικό γκολ-φάουλ στο 38:30" (87-79). Κι ενώ όλοι πίστευαν πως πλέον το παιχνίδι δεν γυρίζει, ο Λάνγκτον αποφάσισε να δώσει το φιλί της ζωής στην ΤΣΣΚΑ, με δύο απίθανα, κολλητά τρίποντα μέσα σε 30", μείωσε στους 2 στα 51" πριν τη λήξη (87-85).
  • Στα 34" ο Μπατίστ, με την άμυνα κρεμασμένη πάνω, έγραψε το 89-85, ενώ το τρίποντο του Λάνγκτον βρήκε σίδερο, πριν ο Σμόντις με 1/2 βολές μειώσει σε 89-86 στα 22". Τότε άρχισε η διαδικασία των φάουλ και των βολών. Ο Βούγιανιτς στα 20" με 2/2 έγραψε το 91-86, ο Μεσίνα πήρε τάιμ άουτ, ο Λάνγκτον αστόχησε, ο Σισκάουσκας έχασε δύο βολές στα 14", ο Παπαλουκάς κάρφωσε στα 8" (91-88), ο Σισκάουσκας πήρε νέο φάουλ στα 5", έβαλε και τις δύο βολές και το τρίποντο του Χόλντεν στην εκπνοή δεν ήταν ικανό να στερήσει από το τριφύλλι τον μεγάλο θρίαμβο.
  • Με το υψηλό για τελικό 93-91, να μένει στην ιστορία, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε για 4η φορά στην ιστορία του, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!